Podzimní jablečná dieta

Jablečné enzymy povzbudí látkovou výměnu, ovocné kyseliny přinesou pocit sytosti a draslík odplaví z těla nahromaděnou vodu společně s toxiny a odpadními látkami. Vitamin C, mangan a jód produkují tzv. hormony štíhlosti, které likvidují tukové buňky. Už věříte, že vám mohou zajistit skvělou postavu?

Staré přísloví praví, že kdo sní jablko denně, nepotřebuje lékaře. Něco na tom jistě bude, protože jablko je skvělý zdroj vitaminů, vlákniny a dokáže i bezvadně pročistit organismus. Jablka jsou tím nejlepším elixírem, pokud chceme celý rok zůstat fit.

Navíc jsou úžasným zdrojem vitaminu C, který nás chrání před chřipkou a nachlazením. Pokud denně sníme 3-4 plody, dodáme tělu denní dávku tohoto vitaminu a navíc budeme i méně jíst, protože jablka jsou bohatá na vlákninu, která nás skvěle zasytí. Která část jablka je nejzdravější?

stava_uprava

 

Slupka plná vitaminů

Co obsahuje: Ve slupce a těsně pod ní najdeme nejvíc vitaminu C, vlákniny a dalších prospěšných látek, takže bychom jablka neměli loupat, ale vždy jen dobře opláchnout.

Jak nám pomáhá: Kdo jí jablíčka pravidelně, posiluje svou imunitu a navíc se nemusí obávat rakoviny střev, protože už jen jedno jablko za den udržuje náš trávicí aparát ve skvělé kondici.

 

Dužina

Co obsahuje: Dužina jablek je bohatá především na vitaminy, minerály, pektin a lehce rozpustnou vlákninu.

Jak nám pomáhá: Jablka urychlují látkovou výměnu, zabrání zácpě, snižují hladinu „zlého" cholesterolu a starají se o hladkou a pevnou pokožku, zdravé vlasy a nehty.

 

Šťáva

Co obsahuje: Je bohatá na hořčík, železo, křemík a draslík.

Jak nám pomáhá: Šťáva z čerstvých jablek je velice vhodná zvlášť při zánětech, zácpě a horečkách. Čerstvá „syrová" jablečná šťáva je dokonce nazývána „sladkým jablečným vínem".

 

Každý den kilo dolů... Rozpis jablečné diety

1. den

  • snídaně: 2 dcl čerstvé jablečné šťávy
  • přesnídávka: 1 menší jablko
  • oběd: jablečný salát - 1/4 hlávky nastrouhaného zelí, 2 nastrouhané mrkve, 1 nastrouhaný řapík celeru, 1 jablko nakrájené na tenké plátky, bílý jogurt, bílý pepř, sůl, 1 lžička nakrájené čerstvé petrželky. Všechny zeleninové suroviny smícháme dohromady a přidáme zálivku z bílého jogurtu, pepře a soli. Zdobíme petrželkou.
  • svačina: 1 dcl čerstvé jablečné šťávy
  • večeře: salát s čekankou - 1 jablko nařežte a pokapejte citronovou šťávou. Mrkev, čekanku, netučný tvrdý sýr, hlávkový salát a cibuli nakrájejte na kousky. Ocet a olej smíchejte s trochou vody a okořeňte podle chuti. Podávejte s chlebem.


2. den

  • snídaně: 2 dcl čerstvé jablečné šťávy
  • přesnídávka: jablečné pyré
  • oběd: rybí filé s jablkem a opečenými bramborami - rybí filé osolíme a připravíme na pánvi na másle. Ke konci smažení přidáme oloupané jablko a cibuli nakrájené na velmi tenké plátky. Brambory oloupeme, osolíme, přidáme kmín a dáme zapékat do trouby při 200 st. Celsia. Na talíři podáváme s nakrájeným pórkem.
  • svačina: 1 jablko
  • večeře: mléčná rýže - 300 ml mléka přiveďte k varu, nasypte do něj 50 g rýže a nechte nabobtnat. Přidejte lžičku tmavého cukru. Přidejte 1 nastrouhané jablko a pokapejte citronovou šťávou. Podávejte s jogurtem.

 

3. den

  • snídaně: 2 dcl čerstvé jablečné šťávy
  • přesnídávka: 1 jablko
  • oběd: losos s jablkem a vařenými bramborami - lososa osolíme a jemně osmahneme na másle, poté z pánve vyjmeme, přidáme do pánve trochu vody a dáme podusit jablka. Brambory oloupeme, nakrájíme na čtvrtky a dáme vařit do osolené vody. Podáváme ozdobené bylinkami.
  • svačina: 1 dcl čerstvé jablečné šťávy
  • večeře: kuřecí kari polévka - 150 g kuřecích prsou nakrájejte na kousky, přidejte nakrájeného ? pórku a mrkev. Poduste na oleji a podlijte kokosovým mlékem. 20 minut povařte. Po 12 minutách přidejte do hrnce 3 na kousky nakrájená jablka. Nakonec přidejte 1 lžičku kari a 2 lžíce limetkové šťávy.

4. den

  • snídaně: 2 dcl čerstvé jablečné šťávy
  • přesnídávka: 1 menší jablko
  • oběd: jablečné brambory - 3 velké brambory, 1/2 jablka, 1 lžíce najemno nasekané petrželky, mléko, černé olivy, trochu másla, sůl. Brambory uvaříme ve slupce a poté vyjmeme. Bramboru rozpůlíme a vydlabeme. Ze zbývajících 2 brambor uděláme kaši, přidáme nadrobno nakrájené jablko, olivy, petrželku a opečeme na pánvi. Směsí plníme rozpůlenou bramboru a nakonec dozdobíme kouskem petrželky.
  • svačina: 1 dcl jablečné šťávy
  • večeře: Bramborák s jablky - Kostičky ze 2 jablek poduste v jablečné a citronové šťávě se skořicí. Zahustěte škrobovou moučkou. Poté smíchejte 1 lžíci mouky, sůl, pepř, mletou skořici, 1 vejce, 300 g brambor a půl nakrájené cibule. Smíchejte s jablečnou směsí a upečte 3-4 bramboráky.

 
Článek byl převzat z prozeny.cz