Zeleninové šťávy

Vláknina, vitamíny, minerály, antioxidanty, enzymy. Všechny tyto látky jsou pro lidské tělo nesmírně důležité. Hlavním zdrojem je zelenina a ovoce, v jejíchž buňkách se nacházejí.

Odšťavňování ovoce a zeleniny

Výzkumy a testy bylo zjištěno, že aby lidský organismus v maximální míře získal tyto cenné látky, nestačí běžná konzumace zeleniny a ovoce formou jejich rozkousání. Žvýkáním totiž získáme z buněčných struktur pouze 17 % cenných živin. Pokud však zeleninu a ovoce nejdříve zpracujeme pomocí odšťavňovače (či mixéru), dokonale tak „rozbijeme“ její buněčnou strukturu. A následnou konzumací výsledné šťávy dodáme organismu cca 4x více (průměrně 65 %) cenných živin v zelenině a ovoci obsažených. Víte, že listová zelenina obsahuje také vysoké množství bílkovin a nenasycených mastných kyselin?

Není tedy nad to si dát čerstvý fresh, jak označujeme čerstvou šťávu z ovoce či zeleniny (nebo obojího), která si zachovává opravdu maximální množství cenných vitamínů, minerálů i enzymů. Tyto látky jsou také důležité pro detoxikaci a regeneraci těla. Pomáhají totiž očišťovat organismus od škodlivých látek přijatých ze stravy, vody, znečištěného ovzduší, nebo škodlivin vytvořených stresem.

Zeleninové a ovocné šťávy tedy nejsou jen chutné a lahodné, ale také dodávají organismu potřebné živiny, podporují trávení a dodávají energii a vitalitu. Důležité však je vybírat čerstvé suroviny, jablka čerstvá a tvrdá.

Tip pro vás

Pokud jsou jablka starší a moučnatá, nebude u většiny běžných odšťavňovačů výsledkem odšťavňování šťáva, ale pyré nebo velmi hustá šťáva. V takovém případě je vhodné s jablkem odšťavnit také např. mrkev, nebo pomeranč či jiné citrusové ovoce. Šťáva pak bude řidší. (Výjimkou je však zcela nový vertikální šnekový nízkootáčkový odšťavňovač (nebo také lis) Kuvings C9500, který disponuje novou technologií separace šťávy a vlákniny a dokáže i z měkkých jablek vyrobit skvělou šťávu s minimálním podílem vlákniny. U všech ostatních surovin je u odšťavňovače Kuvings C9500 šťáva bez vlákniny samozřejmostí.)

Nízkootáčkový odšťavňovač dvouhřídelový

Společnost Yden vyvinula odšťavňovač se dvěma nerezovými hřídely, které si lze představit jako dva „ozubené válečky“, mezi nimiž dochází k vylisování šťávy z ovoce či zeleniny. Jedná se o velmi šetrný způsob odšťavňování, při kterém se vytváří minimální teplo, což zaručuje zachování maximálního množství vitamínů a enzymů ve výsledné šťávě. To také souvisí s trvanlivostí šťávy, na kterou má vliv zpracování pomocí nízkého počtu otáček hřídelí.

Jedinečný dvouhřídelový způsob odšťavňování získá maximální množství šťávy z téměř všech druhů zeleniny, včetně tvrdé kořenové, těžké vláknité či listové zeleniny. Odšťavňovat lze samozřejmě i ovoce a také traviny, byliny a klíčky.

Zcela ideální je však dvouhřídelový odšťavňovač Yden především na listovou zeleninu, vláknité stonky, bylinky a divoké rostliny všeho druhu. Výslednou šťávu dopručujeme uchovávat v chladničce maximálně 3 dny.

Nejen odšťavňovač na rybíz

S Yden dvouhřídelových odšťavňovačem získáte šťávu z:

  •  rajčat, okurků, lilku, papriky, tykví či dýní
  • peckovin, bobulovin, plodů s jádry, banánů, ananasu, melounu
  • mrkve, řepy, celeru, petržele, křenu, zázvoru, ředkviček, tuřínu
  • květáku, kedlubny, brokolice
  • všech typů zelí, kapusty
  • špenátu a všech typů salátů
  • máty, kopru, kopřiv