Vitamínové rodeo ve sklenici

19.03.2007

1a 


PORADÍME VÁM, JAK PROMĚNIT VLASTNÍ ČI ZAKOUPENÉ OVOCE A ZELENINU V LAHODNOU A ZDRAVOU TEKUTINU

Možná nevíte, že průmyslově vyráběné džusy lidskému zdraví zase tolik neprospívají. Většina z nich je synteticky dobarvována, dochucována a konzervována. Tyto látky mohou způsobovat alergické reakce. V obchodech můžete zakoupit i "ovocné" nápoje vytvořené z vody, cukru, kyseliny citronové a barviv. Vedle těchto chemikálií působí čerství džus jako božský nektar.

2a

 

Výhody domácí šťávy

Čerstvé šťávy a koktejly z ovoce a zeleniny vynikají nejen lahodnou chutí, ale především vysokým obsahem vitaminů, minerálů a živých enzymů. Čistí a zbavují organismus jedů, podporují trávení, snižují nadváhu, odstraňují únavu a dodávají tělu energii a vitalitu. Šťávu si můžete vyrobit prakticky z čehokoliv. Nezapomeňte všsak, že některé šťávy musíte rozředit čistou vodou. Obzvláště děti by neměly čerstvého (a naředěného) džusu denně vypít více než litr a půl.

3a

 

Pravidla džusárny

Je mnoho způsobů, jak dostat šťávu z plodu. Nejlepším pomocníkem je odšťavňovač. Na trhu najdete přístroje za několik stokorun, ale také odšťavňovače za desítky tisíc. Liší se klavně výkonem a kvalitou získané šťávy. Hlavním kritériem, podle kterého přístroj vybírat, je odpověď na otázku, co od něj očekávám a co s ním zamýšlím. Různé druhy surovin vyžadují různý způsob odšťavňování. Na trhu neexistuje dokonalý model, který vše zvládá na jedničku. Rozhoduje požadovaný výkon a rychlost.

4a

 

Je z čeho vybírat

V obchodech se můžete setkat s odstředivkovými odšťavňovači. Ty nejprve ovoce či zeleninu nastrouhají na diskovém struhadle a následně rozprostřou na jemné sítko separačního koše. Ten díky vysokým otáčkám (3 až 15 tisíc otáček za minutu) vypudí odstředivou silou šťávu do sklenice. Tento způsob patří k nejrychlejším a dosahuje i vyšší výtěžnost (více šťávy ze stejného množství suroviny). Nevýhodou je, že díky vysoké rychlosti se oxidací snižuje trvanlivost šťávy. Musíme ji spotřebovat do 15 minut.

Rozmělňovací tlakové odšťavňovače pracují s nižšími a nízkými otáčkami. Nejprve surovinu rozdrtí a posléze šneková hřídel protlačí šťávu přes jemné sítko. Pokud sítko nahradíme dílem bez otvorů, přístroj pracuje jako homogenizér. Takto získáme ovocné pyré, oříškové pomazánky či domácí zmrzlinu. Některé přístroje pracují na principu dvou do sebe zapadajících ozubených hřídelí s velmi malou vůlí (0,1 mm), což umožní vylisovat šťávu z jehličí, obilí, semen i listů.

Samostatnou kapitolu tvoří rotační nebo tlakové citrusovače. Ty pracují na ruční nebo elektrický pohon. Musíte si proto dobře promyslet, kolik peněz chcete do koupi přístroje investovat, protože i čerstvé ovoce něco stojí.

5


Zdroj: Rodinný dům – 03 / 2005