Recepty pro Váš mixér

Jahodové frappé750_smoothie_blackberry_pear_kitchen_uprava

Suroviny
2.5 dcl mléka polotučné
100 g jahod
2 polévkové lžíce cukru
(případně kopeček zmrzliny, jahodové zmrzliny)

Postup přípravy
Vše krátce mixujeme a sklenici ozdobíme půlkou jahody.

 

Sýrové tyčinky s pestem

Suroviny
12 plátků bílého toastového chleba bez kůrky
2 lžičky kremžské hořčice
4 lžíce strouhaného parmezánu
1/2 šálku strouhaného chutného sýru
1 lžíce najemno nasekaného čerstvého
koriandru
kajenský pepř
1 vejce, lehce rozšlehané
Rostlinný olej na smažení


Pesto
1 šálek čerstvých listů bazalky
2 stroužky česneku
2 lžíce citronové šťávy
60 g piniových oříšků
1/2 šálku olivového oleje
60 g strouhaného parmezánu

 

Postup přípravy
Rozválejte chleba válečkem tak, aby byl co možná nejtenčí.
Podle chuti smíchejte v míse hořčici, parmezán, koriandr a kajenský pepř.
Směs rozdělte mezi plátky chleba a rozetřete přes půlku každého plátku. Nenatřené strany chleba potřete rozšlehaným vejcem.
Všechny plátky pevně srolujte. Pomocí vejce se chleba spojí a vzniknou tak sýrové tyčinky. Naskládejte je vedle sebe na tác. Přikryjte je a vložte do chladničky.
Rozehřejte olej na pánvi a tác vyjměte z chladničky. Sýrové tyčinky chvilku smažte, než po celém povrchu zezlátnou. Vyjměte je z oleje a položte na savý kuchyňský papír.
Pro vytvoření pesta vložte všechny přísady do nádoby mixéru a mixujte na rychlostní stupeň 3 – Míchání, dokud není vše důkladně nasekáno a na jemno rozmixováno.
Pesto podávejte se sýrovými tyčinkami.

 

Polévka se slaninou a sladkou kukuřicí

Suroviny
1 lžíce oleje
1 nasekaná cibule
4 stroužky česneku, oloupané a utřené
2 lžičky mletého koriandru
1 lžička kajenského koření
2 šálky čerstvé kukuřice
3 šálky kuřecího vývaru
250 ml mléka
125 ml smetany
3 plátky slaniny, zbavené kůže a nasekané
2 lžíce nasekané pažitky

 
Postup přípravy
Rozehřejte olej ve velkém hrnci a přidejte cibuli, česnek, koriandr a kajenské koření.
Za stálého míchání orestujte na mírném ohni, dokud cibule nezměkne; přidejte kukuřici, vývar a mléko. Přiveďte k varu, potom snižte teplotu a přikryté vařte asi 30 minut.
V oddělené pánvi opečte do křupava slaninu, ze které odsajete tuk pomocí savého kuchyňského papíru.
Nechte vše vychladnout.
Směs rozdělte na dvě dávky a každou dávku rozmixujte samostatně. Nastavte rychlostní stupeň 5 – Pyré a najemno rozmixujte. Nalijte polévku zpět na pánev, přidejte smetanu, slaninu a pažitku azlehka prohřejte.
Ihned podávejte.

 

Křupavé těstíčko na ryby

Suroviny
1 vejce
2/3 šálku vody
3/4 šálku mléka
2 lžíce octa
1 a 1/2 šálku hladké mouky
špetka soli

 

Postup přípravy
Vložte všechny přísady do nádoby mixéru. Nastavte rychlostní stupeň 3 – Míchání a najemno rozmixujte. Nechteodstát 15 minut a pak použijte jako obal pro ryby na smažení.
TIP: Množství stačí na obalení 1 kg rybího filé.

 

Sýrový dort

Suroviny
250 g balení nalámaných sladkých sušenek
125 g rozpuštěného másla
250 g měkkého smetanového sýra
400 g sladkého kondenzovaného mléka
1/2 šálku smetany
1 lžíce strouhané citronové kůry
1/3 šálku citronové šťávy
1 košík malin, umytých

 
Postup přípravy
Vložte sušenky do nádoby mixéru. Nastavte rychlostní stupeň 2 – Sekání a důkladně rozmixujte. Přidejte rozpuštěné máslo do nádoby mixéru a pokračujte v mixování, dokud není směs dobře promíchána.
Rozetřete směs po dně až do stran vymazané 20 cm dortové formy. Uložte do chladu a nechte směs ztuhnout.
Vložte smetanový sýr, kondenzované mléko, smetanu, citronovou kůru a šťávu do nádoby mixéru. Nastavte rychlostní stupeň 3 – Míchání a najemno rozmixujte. Nalijte do připravené dortové formy, přikryjte a před podáváním dejte alespoňna 24 hodin vychladit.
Vložte maliny do nádoby mixéru a vytvořte pyré. Podle chuti oslaďte malinové pyré trochou cukru.
Podávejte se šlehačkou a malinovým pyré.

 

Pina colada

Suroviny
2 lžíce bílého rumu
2 lžíce kokosového krému
2 lžičky cukru
3/4 šálku neslazené ananasové šťávy
10 kostek ledu

 
Postup přípravy
Vložte všechny přísady do nádoby mixéru.
Nastavte rychlostní stupeň 2 – Sekání nebo funkci drcení ledu a mixujte, dokud není vše promícháno a led rozdrcený.
Ihned podávejte.

 

Mléčný koktejl z jahod a marakuji

Suroviny
1 košík jahod
dužina ze 4 ks marakuji
500 ml mléka, chlazeného
4 kopečky zmrzliny z marakuji
2 lžíce jahodové polevy

 

Postup přípravy 
Vložte jahody do nádoby mixéru.
Nastavte rychlostní stupeň 2 – Sekání a najemno rozmixujte.
Přidejte polovinu dužiny z marakuji, mléko a dva kopečky zmrzliny.
Nastavte rychlostní stupeň 3 – Míchání a najemno rozmixujte.
Nalijte do dvou sklenic a doplňte zbývající zmrzlinou, dužinou z marakuji a jahodovou polevou.
Ihned podávejte.