Mixované pochoutky pro zdraví

Jahodové frappé 

Suroviny

  • 2.5 dcl mléka polotučné
  • 100 g jahod
  • 2 polévkové lžíce cukru (případně kopeček jahodové zmrzliny)

Postup přípravy

Vše krátce mixujeme v mixéru a sklenici ozdobíme půlkou jahody.

Image 0

Sýrové tyčinky s pestem

Suroviny

  • 12 plátků bílého toastového chleba bez kůrky
  • 2 lžičky kremžské hořčice
  • 4 lžíce strouhaného parmezánu
  • 1/2 šálku strouhaného chutného sýru
  • 1 lžíce najemno nasekaného čerstvého koriandru
  • kajenský
  • pepř
  • 1 vejce, lehce rozšlehané
  • rostlinný olej na smažení

Pesto

  • 1 šálek čerstvých listů bazalky
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 60 g piniových oříšků
  • 1/2 šálku olivového oleje
  • 60 g strouhaného parmezánu

Postup přípravy

Rozválejte chleba válečkem tak, aby byl co možná nejtenčí. Podle chuti smíchejte v míse hořčici, parmezán, koriandr a kajenský pepř. Směs rozdělte mezi plátky chleba a rozetřete přes půlku každého plátku. Nenatřené strany chleba potřete rozšlehaným vejcem. Všechny plátky pevně srolujte. Pomocí vejce se chleba spojí a vzniknou tak sýrové tyčinky. Naskládejte je vedle sebe na tác. Přikryjte je a vložte do chladničky. Rozehřejte olej na pánvi a tác vyjměte z chladničky. Sýrové tyčinky chvilku smažte, než po celém povrchu zezlátnou. Vyjměte je z oleje a položte na savý kuchyňský papír. Pro vytvoření pesta vložte všechny přísady do nádoby mixéru a mixujte na rychlostní stupeň 3 – Míchání, dokud není vše důkladně nasekáno a na jemno rozmixováno. Pesto podávejte se sýrovými tyčinkami.

Polévka se slaninou a sladkou kukuřicí

Suroviny

  • 1 lžíce oleje
  • 1 nasekaná cibule
  • 4 stroužky česneku, oloupané a utřené
  • 2 lžičky mletého koriandru
  • 1 lžička kajenského koření
  • 2 šálky čerstvé kukuřice
  • 3 šálky kuřecího vývaru
  • 250 ml mléka
  • 125 ml smetany
  • 3 plátky slaniny, zbavené kůže a nasekané
  • 2 lžíce nasekané pažitky

Postup přípravy

Rozehřejte olej ve velkém hrnci a přidejte cibuli, česnek, koriandr a kajenské koření. Za stálého míchání orestujte na mírném ohni, dokud cibule nezměkne; přidejte kukuřici, vývar a mléko. Přiveďte k varu, potom snižte teplotu a přikryté vařte asi 30 minut. V oddělené pánvi opečte do křupava slaninu, ze které odsajete tuk pomocí savého kuchyňského papíru. Nechte vše vychladnout. Směs rozdělte na dvě dávky a každou dávku rozmixujte samostatně. Nastavte rychlostní stupeň 5 – Pyré a najemno rozmixujte. Nalijte polévku zpět na pánev, přidejte smetanu, slaninu a pažitku a zlehka prohřejte. Ihned podávejte.

Křupavé těstíčko na ryby

Suroviny

  • 1 vejce
  • 2/3 šálku vody
  • 3/4 šálku mléka
  • 2 lžíce octa
  • 1 a 1/2 šálku hladké mouky
  • špetka soli

Postup přípravy

Vložte všechny přísady do nádoby mixéru. Nastavte rychlostní stupeň 3 – Míchání a najemno rozmixujte. Nechte odstát 15 minut a pak použijte jako obal pro ryby na smažení.

TIP: Množství stačí na obalení 1 kg rybího filé.

Sýrový dort

Suroviny

  • 250 g balení nalámaných sladkých sušenek
  • 125 g rozpuštěného másla
  • 250 g měkkého smetanového sýra
  • 400 g sladkého kondenzovaného mléka
  • 1/2 šálku smetany
  • 1 lžíce strouhané citronové kůry
  • 1/3 šálku citronové šťávy
  • 1 košík malin, umytých

Postup přípravy

Vložte sušenky do nádoby mixéru. Nastavte rychlostní stupeň 2 – Sekání a důkladně rozmixujte. Přidejte rozpuštěné máslo do nádoby mixéru a pokračujte v mixování, dokud není směs dobře promíchána. Rozetřete směs po dně až do stran vymazané 20 cm dortové formy. Uložte do chladu a nechte směs ztuhnout. Vložte smetanový sýr, kondenzované mléko, smetanu, citronovou kůru a šťávu do nádoby mixéru. Nastavte rychlostní stupeň 3 – Míchání a najemno rozmixujte. Nalijte do připravené dortové formy, přikryjte a před podáváním dejte alespoň na 24 hodin vychladit. Vložte maliny do nádoby mixéru a vytvořte pyré. Podle chuti oslaďte malinové pyré trochou cukru. Podávejte se šlehačkou a malinovým pyré.

Pina colada

Suroviny

  • 2 lžíce bílého rumu
  • 2 lžíce kokosového krému
  • 2 lžičky cukru
  • 3/4 šálku neslazené ananasové šťávy
  • 10 kostek ledu

Postup přípravy

Vložte všechny přísady do nádoby mixéru. Nastavte rychlostní stupeň 2 – Sekání nebo funkci drcení ledu a mixujte, dokud není vše promícháno a led rozdrcený. Ihned podávejte.

Mléčný koktejl z jahod a marakuji

Suroviny

  • 1 košík jahod
  • dužina ze 4 ks marakuji
  • 500 ml mléka, chlazeného
  • 4 kopečky zmrzliny z marakuji
  • 2 lžíce jahodové polevy

Postup přípravy

Vložte jahody do nádoby mixéru. Nastavte rychlostní stupeň 2 – Sekání a najemno rozmixujte. Přidejte polovinu dužiny z marakuji, mléko a dva kopečky zmrzliny. Nastavte rychlostní stupeň 3 – Míchání a najemno rozmixujte. Nalijte do dvou sklenic a doplňte zbývající zmrzlinou, dužinou z marakuji a jahodovou polevou. Ihned podávejte.