Nalijte si do žil nový život

Jak v těchto nevlídných dnech prospět svému zdraví? Pochutnejte si na šťávě z přírodních zdrojů, kterou si můžete připravit doma doslova během okamžiku.

Už na počátku dvacátého století slavný americký lékař Norman Walker věděl, že čerstvé tekutiny bez chemických složek prospívají trávení a tím i celkovému zdravotnímu stavu. Tuto myšlenku dnes denně rozvíjejí tisíce jeho kolegů - lékařů a dietologů na celém světě, stejně jako výrobci domácích spotřebičů. Odšťavňovače si poradí s tuzemskými i exotickými plody z říše ovoce a zeleniny, které během pár okamžiků přemění ve zdravou a lahodnou tekutinu; s některými zvládnete i obiloviny, semínka, oříšky, bylinky... Ale pozor: měkké ovoce potřebuje jiné zacházení než tvrdá zelenina. Proto se předem rozmyslete, jaké typy plodů budete nejčastěji používat. Univerzální výrobek, který by dokázal vyhovět všem, zatím neexistuje.

 

Cesty ke zdraví

Odšťavňovače se dělí na tři kategorie. Odstředivkové nejprve nastrouhají vložené ovoce a zeleninu, pak je rozprostřou na sítko a odstředí. Tento typ přístrojů pracuje nejrychleji a slibuje největší výtěžnost (efekt). V odstředivkovém odšťavňovači můžete zpracovat téměř jakékoli ovoce nebo zeleninu. Tlakové odšťavňovače suroviny rozmělní a šťáva je tlakem protlačena přes sítko. Tyto přístroje se dělí na takzvané homogenizéry (fungují jako píst) a šroubovité odšťavňovače. Homogenizéry lze využít především pro tvrdší suroviny, včetně obilnin, olejnin. Šroubovité odšťavňovače dokážou vylisovat vložené suroviny tak, že ve šťávě se zachová maximum vitaminů a minerálů, v některých případech i vlákniny z dužniny. Zpracujete s nimi hlavně měkké plody. Poslední kategorii představují vinařské lisy, které se však v domácnostech běžně nevyužívají - tedy pokud nemáte vinohrad.

 

Nezapomínejte na citrusy

Samostatnou kategorii tvoří citrusovače. Všichni dobře znáte klasický kužel s miskou třeba na citron, ve kterém vymačkáte šťávu z rozpůleného plodu. Tento nejjednodušší typ doplňuje další mechanický pomocník - citrusovač s pákou. Citrusovače elektrické se dělí na rotační nebo lisovací a na rozdíl od mechanických obstarají většinu práce za nás. Citrusovače se prodávají samostatně, anebo s odšťavňovačem.

 

Rady pro nákup

Co byste měli požadovat od šikovné mašinky? Určitě chcete dostat z plodů maximum šťávy; ptejte se tedy, jaké množství surovin dokáže zpracovat a kolik osvěžující tekutiny vyrobí. Protože ho jistě budete používat častěji než jednou za uherský rok, měl by se jednoduše obsluhovat a čistit. Odpad ze zpracovávaných plodů rychle podléhá zkáze - všímejte si, jak snadno se dá odšťavňovač umýt a jestli je zásobník na zbytky jednoduše odnímatelný. Majitele myčky současně zajímá, zda tohle za ně zvládne další pomocník v domácnosti. Nejen lidé s citlivým sluchem ocení tichý chod. Zpravidla platí, že čím má přístroj vyšší příkon (je výkonnější), tím hlasitěji o tom dává vědět. Ale špičkové výrobky dokážou i tento problém překonat bez snížení rychlosti. Jak si to ověříte? Nechte si ho v obchodě předvést. Dávejte si pozor na záruční lhůtu: dva roky je povinnost, kterou musí splňovat všichni výrobci, ideál představuje pět let. Myslete na to, že méně kvalitnějšímu odšťavňovači doslouží motor dříve a vám pak nezbývá než koupit nový výrobek, protože oprava starého se nevyplatí.

***

NÁŠ TIP

* Co s příliš měkkým ovocem

Stěží byste oddělili tekutinu od vlákniny, tak ho raději rozmixujte. Na výsledku si pochutnají nejen miminka, ale i starší lidé anebo my všichni, koho právě trápí bolavé zuby.

* Neplýtvejte energií

Při trávení celých kusů plodů tělo spotřebuje hodně energie. Není však třeba ubírat si z vlastních "pohonných hmot", když odšťavňováním získáte přesně to, co váš organismus potřebuje.

* Čím čirejší, tím lepší?

Kdepak! Zakalená šťáva třeba i se zbytky dužniny s vlákninou sice tolik neláká, zato obsahuje více zdraví pospěšných látek.

 

Tekuté tipy zpěváka RICHARDA TESAŘÍKA

Asi před čtyřmi lety jsem se rozhodl udělat něco pro své zdraví, tak jsem si pořídil ten zázračný stroj, že si budu denně vyrábět ovocné šťávy. Protože u mě ale spíše vítězí lenost, většinu ovoce a zeleniny sním, jak je koupím. Ovšem na jablečný mošt nedám dopustit. Ten mám hrozně rád a mohl bych ho pít stále. Je to asi nejčastěji, kdy odšťavňovač používám. Naštěstí jsem zatím neřešil žádné zdravotní potíže, a tak si s chutí dám i jiné nápoje. Kromě ovocných šťáv mi dělá moc dobře pivo a kořalka. Myslím, že pít je s mírou je vcelku zdravé.


Jak dostat z bylinek šťávu

Zmíněný homogenizér ani odstředivkové přístroje nejsou příliš vhodné pro zpracování bylinek, kdežto odšťavňovač se šroubovitou hřídelí (takzvaným šnekem) nabízí ideální řešení. Kromě šťávy z bylinek lze tímto způsobem získat i tekutinu z obilnin.

 

Čerstvou šťávu zkonzumujte nejlépe do půl hodiny. S přibývajícím časem se snižuje její enzymatická hodnota a oxiduje.

Zdroj : Blesk Hobby 15.2. 2006