Antioxidační kapacita čerstvě lisovaných šťáv je neporazitelná

Podle výsledků testu antioxidační kapacity, který si v Ústavu preventivního lékařství LF Masarykovy univerzity v Brně nechala vypracovat společnost AtraNet, převyšují čerstvé šťávy v obsahu vitamínu C téměř dvojnásobně průmyslově zpracovávaný 100 % pomerančový džus. Kromě toho je antioxidační kapacita čerstvých šťáv oproti balenému džusu vyšší ve stovkách jednotek.

 

Výsledky testů balených džusů a čerstvých šťáv

Test porovnával hodnoty 100 % pomerančového džusu z balení tetra pack, čerstvě vylisované šťávy z pomerančů v BIO kvalitě a čerstvě vylisované šťávy z běžných pomerančů (viz graf).

Důležité antioxidanty a jejich účinky proti volným radikálům

Bylo prokázáno, že vitamín C (kyselina askorbová) oxiduje při kontaktu se vzduchem již během několika málo minut. Ovocné a zeleninové džusy s vysokým stupněm technologického opracování (dehydratace a opětovná regenerace vodou) nejsou proto významným zdrojem antioxidantů.

Antioxidační kapacita vyjadřuje celkovou míru všech antioxidačních látek, které se v živém organismu nacházejí a které společně bojují proti negativním účinkům vysoké hladiny volných radikálů. Její výše závisí na různých faktorech – vnějších podmínkách, skladování, druhu ovoce či zeleniny, jejich barvy i způsobu pěstování. To také vysvětluje o něco nižší obsah vitamínu C v bio pomeranči oproti tomu běžnému. Dozrávání na slunci totiž proměňuje kyseliny, mezi něž vitamin C patří, na cukry.

Problematika volných radikálů a s tím související otázka jejich eliminace pomocí látek s antioxidačním působením je pro vědce nejen lékařských oborů atraktivní již desítky let. Volné radikály jsou vysoce reaktivní látky. Mohou to být atomy i molekuly. Jejich produkce je nezbytným znakem všech živých buněk. Za fyziologických podmínek je tvorba volných radikálů i antioxidantů v rovnováze, ideální poměr volných radikálů a antioxidantů je 1:3. Avšak produkce volných radikálů je často nadlimitně vyšší, mezi vnitřní příčiny patří např. vyšší hladina krevního cukru nebo svalová námaha na tzv. „kyslíkový dluh“. Do vnějších vlivů nadprodukce patří kouření, konzumace alkoholu, nevhodná úprava potravin, vysoký příjem kalorií, UV záření, znečištění životního prostředí a mnohé další.


Mezi výčtem onemocnění, které jsou s volnými radikály spojeny, jednoznačně dominují nádorová onemocnění, kardiovaskulární choroby a poruchy imunitního systému. Prokazatelně vyšší hladiny radikálů byly nalezeny i v krvi pacientů s psychickým onemocněním.

 

Výsledky srovnání 100 % pomerančového džusu z krabice, čerstvé šťávy z BIO pomerančů a šťávy z běžně prodávaných pomerančů

(vypracoval Ústav preventivního lékařství Masarykovy univerzity v Brně) 

antioxidacni_kapacita

 

O společnosti AtraNet: – www.atranet.cz, internetová prodejna atraktivních produktů

Společnost Traminal s.r.o., provozuje rozšiřující se síť internetových obchodů zaměřených na specializovanou nabídku zboží vysoké kvality a užitné hodnoty. Vedle samotných obchodních stránek s možností přímého nákupu připravuje také k většině produktů obsahově zaměřené projekty, které zákazníkům přinášejí přidanou hodnotu formou obecných i odborných informací, nezávislých testů a srovnání a v neposlední řadě také možnost konzultovat s odborníky v daném oboru. Zboží se do e-shopů Traminal s.r.o.., zařazuje až po pečlivém výběru výrobce/dodavatele z celého světa s důrazem na kvalitu výrobku i servisu. Všechny produkty jsou před uvedením na trh testovány a v nabídce zůstávají pouze skutečně osvědčené modely. Samozřejmostí je vysoká úroveň péče o zákazníka, která spojuje komfort elektronického obchodování s osobním kontaktem a dodávkou zboží do 24 hodin kamkoli v ČR až do domu nebo do firmy.