Nejzdravější koktej

POTŘEBUJETE DOBÍT BATERKY NEBO JEN PŘIDAT DO JÍDELNÍČKU VÍCE ZELENINY? V OBOU PŘÍPADECH POMOHOU ZELENINOVÉ ŠŤÁVY. OBSAHUJÍ MINIMUM KALORIÍ A MAXIMUM VITAMINŮ. BEZ NADSÁZKY JE MŮŽEME NAZVAT JÍDLEM, ALE POMOHOU TAKÉ ZAHNAT ŽÍZEŇ. NAVÍC TĚLEM PROSVIŠTÍ ZÁVRATNOU RYCHLOSTÍ. PROTO SKVĚLE DOPLNÍ DIETNÍ JÍDELNÍČEK.

Snad nejdůležitější součástí zdravé výživy je dostatečný přísun zeleniny a ovoce v té nejpřirozenější podobě – v syrovém a pokud možno nejčerstvějším stavu. Pro mnoho z nás je složité zařadit do jídelníčku jejich doporučované množství. Přitom statistiky říkají, že již konzumace pěti porcí čerstvé zeleniny a ovoce denně snižuje o 26 % riziko infarktu myokardu.

TEKUTÁ ZELENINA

K doporučovanému podílu čerstvé zeleniny v jídelníčku nám mohou dopomoci právě zeleninové šťávy. A zařadit je do každodenního života není nic náročného. Můžeme si je nakoupit v bioobchůdcích, které jsou dnes již velice dobře zásobené, na internetu nebo v klasických supermarketech. Tam je jejich místo většinou v chladicích pultech v oddělení zeleniny.

DOMÁCÍ PŘÍPRAVA

Další možnost je připravit si zdravé nápoje doma. Buď použijete jednoduchou metodu našich babiček a nastrouhanou zeleninu necháte prokapat přes jemné sítko (bavlněnou látku), anebo se vybavíte technikou. Na západě od našich hranic je odšťavňovač běžnou součástí vybavení kuchyní a pokud mohu doporučit, nejlepší jsou ty nejjednodušší. Nač skladovat ve spíži obrovský přístroj, k jehož sestavení budete potřebovat nejméně hodinu a ještě k tomu inženýrský diplom? Ano, i takové existují. Vždyť úplně stačí jednoduchý výrobek, který jen zapojíte do sítě, naládujete zeleninou, necháte ji mašinkou zpracovat a pak už jen vychutnáváte kvalitní domácí šťávu. Ceny odšťavňovačů začínají lehce nad pětistovkou, ovšem není problém najít i výrobky v ceně několika tisícovek.

VLÁKNINA V KOŠI

Čerstvé šťávy jsou výborným pomocníkem ve věčném boji s nadbytečnými kilogramy. Mají poměrně málo kalorií, přesto dobře zasytí. Pravděpodobně právě proto vznikly na jejich základě drastické redukční a detoxikační kúry, při kterých se nedoporučuje nic jiného než zeleninová a ovocná šťáva. Po jejich absolvování budete pravděpodobně štíhlejší, ale k dlouhodobému užívání se nedají doporučit. Chybí v nich totiž tolik důležitá vláknina, kterou spolu se slupkami odšťavňovač oddělí do odpadní nádoby.

***

7 DŮVODŮ PROČ SI DÁT FRESH

1. JEN TO NEJLEPŠÍ

Na přípravu „fresh“ se hodí jen ta nejlepší a nejkrásnější zelenina. Ideálně z kontrolovaného ekologického zemědělství, tedy taková, která je označená jako bio. Měli bychom se vyhnout zelenině, která má nejlepší časy za sebou, tu můžete vzkřísit v polévce.

2. NEJISTÁ SEZONA

Pro přípravu čerstvých zeleninových šťáv si pokud možno vybíráme takové druhy, jejichž sezona právě probíhá. Není od věci navštívit tržnici, zdejší obchodníci nakupují zeleninu v menším množství než supermarkety, proto bývá čerstvější.

3. LEHKÁ VEČEŘE

Většina z nás navštěvuje fitness studio ve večerních hodinách. A ruku na srdce, kdo by večeřel před cvičením? Po cvičení zase nebývá chuť. Čerstvá zeleninová šťáva nezatíží žaludek, ale dodá energii a stopové prvky.

4. LEPŠÍ NEŽ OVOCNÉ DŽUSY

Obecně platí, že zelenina obsahuje méně cukrů než ovoce. Proto jsou zeleninové šťávy méně kalorické než ty ovocné. Například 100 ml rajčatové šťávy má pouhých 69 Kj.

5. CHUTNAJÍ VŠEM

I pro kojence mají čerstvé šťávy velký význam. Chrání před vnějšími vlivy, jako jsou infekční a virová onemocnění, ale také povzbuzují jejich apetit. Pokud máte doma rebela, polechtejte jeho chuťové pohárky mrkvovo-jablečným džusem, úspěch je zaručen.

6. NEPRASKNETE

I po zeleninovém jídle můžete pociťovat pocit plného žaludku. Po zeleninové šťávě takové stavy přicházejí jen výjimečně. Vzhledem k malému obsahu vlákniny si s ní žaludek poradí velice rychle. Podle některých pramenů zeleninová šťáva žaludek opustí do několika desítek minut po požití.

7. ŽÁDNÁ NUDA

Pokud si zeleninové šťávy zamilujete, stanete se téměř 100% nadšeným experimentátorem. Existuje totiž nepřeberné množství kombinací, které můžete vyzkoušet.

TIP

Sortiment zeleninových šťáv je větší, než bychom čekali. Kromě standardní mrkvové šťávy (117 kJ/100 ml) nebo rajčatového džusu (69 kJ/100 ml) lze sehnat šťávu z celeru, červené řepy nebo kyselého zelí. Zajímavý je mix pod názvem Zeleninová šťáva, který obsahuje vše z výše uvedených a navíc citronovou i cibulovou šťávu a mořskou sůl.

Víte, že...

Zeleninové šťávy jsou ideální nejen při detoxikaci organismu a prospívají při hubnutí, ale zároveň přispívají také ke krásnější pleti?

Z ČEHO SI PŘIPRAVIT ZELENINOVÝ FRESH?

MRKEV

Šťáva obsahuje beta–karoten, vitaminy D, K a E. Je to posilující prostředek při stavech slabosti a nechutenství. Díky obsahu provitaminu A má skvělý vliv na pleť a antioxydanty zase zpomalují projevy stárnutí.

ČESNEK

Snižuje krevní tlak i hladinu cholesterolu. Příznivě ovlivňuje střevní flóru a normalizuje poruchy trávení. Proč ho nepřidat k rajčatovému džusu?

CIBULE

Ve šťávě jsou vitaminy, inulin, pektin, bílkoviny, organické kyseliny. Působí proti nechutenství. Šťáva se užívá při kašli, chrapotu a kataru průdušek s cukrem nebo mlékem. Zvlášť užitečná je pro zlepšení zažívání a uklidnění žaludku a střev, snižuje rovněž krevní tlak. Jestliže vás bolí v krku, zkuste smíchat šťávu z rozmačkané cibule s citronem a medem a užijte půl až celou polévkovou lžíci směsi. Je jasné, že této lahůdky si nedáte půllitr, ale jen pár lžiček.

RAJČE

Zralé rajče obsahuje vitaminy A, B, C, E. Šťáva je vydatným posilovačem hlavně díky vysokému obsahu vitaminu C. Proto se doporučuje i jako prostředek proti kocovině.

OKURKA

Působí na srdeční a ledvinové problémy. Jde o přírodní diuretikum. Pomáhá tedy zbavit se nadbytečné vody. Podle některých pramenů by se ale neměla konzumovat příliš často.

HLÁVKOVÉ ZELÍ

Šťáva kysaného zelí obsahuje glykosidy, vitaminy A, B1, B2, C, K, kyselinu mléčnou aj. Skvěle reguluje trávení a pomáhá i přirozené střevní mikroflóře. Dobře se uplatňuje při léčení žaludečních a střevních poruch.

PETRŽEL

Povzbuzuje chuť k jídlu, ale také zlepšuje funkci lymfatického systému, může pomoci při onemocněních dolních cest dýchacích.

CELER

Má vysoký podíl éterických látek, kterým vděčí za svou charakteristickou chuť a vůni. Má antibakteriální a antimykotické účinky. Díky vitaminům skupiny B pomáhá našim nervům a mozku. Navíc odvodňuje organismus, a je proto pomocníkem při hubnutí.

ČERVENÁ ŘEPA

Obsahuje betain, jenž stimuluje činnost jaterních buněk. Obsahuje také železo a řadu stopových prvků, které napomáhají jeho vstřebávání do krve.

  • Foto autor | foto: Pavel Borek, profimedia.cz a Steven Chee / www.acp.syndication.com
  • O  autorovi | Připravila: Alena Němečková, produkce: Jana Knaislová
  • Zdroj: Dieta – 28.2. 2007