Proč pít Fresh?

Čerstvé šťávy a koktejly z ovoce vynikají nejen svou lahodnou chutí, ale především vysokým obsahem vitamínů, minerálů, živých enzymů a dalších biologicky významných látek. Pití čerstvě vylisovaných šťáv čistí a detoxikuje organismus, podporuje trávení, snižuje nadváhu, odstraňuje únavu a dodává tělu energii a vitalitu. Konzumací fresh šťáv a koktejlů snadno doplníte svou denní dávku zdraví a navíc si skvěle pochutnáte! 

Citace z knihy „Čerstvé ovocné a zeleninové šťávy” Dr. Normana Walkera: 

„Čerstvé šťávy ukázaly již na rozhraní dvacátého století, co v nich vězí. Jejich hodnota je dnes uznávána mnoha lékaři, léčiteli, stejně jako  dietetology. Účinnost šťáv se odůvodňuje tím, že se tekutá potrava, získaná oddělením vitálních látek a vody od vlákniny, obzvláště rychle stráví. Zažívací pochody, nutné k oddělení vitálních látek od vlákniny, vyžadují práci zažívacích orgánů a čas. Strávení celých ovocných plodů a celé zeleniny potřebuje energii a zdroj této energie je v potravě. Část „hutné” stravy, kterou sníme, se použije jako pohonná hmota k získání této energie. Toto je odpověd' na často kladenou otázku: Proč se místo přípravy šťáv nemají jíst ovocné plody, saláty a zelenina vcelku?” 

Image 0

Klíčovou záležitostí je také bezprostřední příprava a konzumace. Sledování ukázalo, že do 30 minut od přípravy šťávy se snižuje její enzymatická aktivita na polovinu. Šťáva také rychle oxiduje. Proto pod značkou Juicy Life připravujeme šťávy na objednávku bezprostředně před jejich konzumací na místě a nejlépe před očima zákazníků.

Je v tom skutečně takový rozdíl? Jeden příklad za všechny:

Šťáva z pomerančů

Běžný spotřebitel při pohledu na značku „100%” na průmyslově vyrobených džusech v krabicích či plastových lahvích snadno podlehne iluzi, že kupuje to nejlepší, co se na matičce zemi urodilo. Jak ale takový džus vzniká?

Sklizené pomeranče se zpravidla umyjí a v lepším případě je škrabky zbaví většiny hořké kůry. Celé!!! (chemicky ošetřované) či oškrábané pomeranče se rozdrtí a v lisech vymačkaná šťáva se za teploty 90 stupňů sterilizuje a pasterizuje. Kvůli transportu se šťáva odpaří asi na 1/6 svého objemu a uzavře do vakuových sudů. Před plněním do spotřebních balení se voda doplní a proběhne další pasterizace. (Pitím takové šťávy tak sice nezískáte žádné parazity či bakterie, ale ani většinu vitamínů a prakticky žádné enzymy, které ve vysokých teplotách vezmou za své. Výsledkem je sladká a barevná „mrtvá voda”.)

Džusy získané výše popsaným způsobem jsou však pro náš trh většinou příliš drahé, takže se zbytky po prvním lisování znovu „namočí” a vylisují. Získaný „druhák” se dosladí a dokyselí a naplní do obalů pro „levnější” trhy. V našich obchodech je takových džusů žel spousta.

Kdo jednou ochutnal čerstvě připravenou pomerančovou šťávu, dobře ví, že s mokem z krabice se prostě srovnat nedá. Už jen šťáva extrahovaná pouhým vylisováním napůl překrojených ( a správně zralých a sladkých ) pomerančů je tak lahodná, že se k ní člověk vždy rád vrací.